back
Mediafax - Consiliului pentru mediul de afaceri 2012-04-05

Guvernula şteaptă din partea Consiliului pentru mediul de afaceri propuneri de combaterea evaziunii, atragere de fonduri UE şi stimulare a exporturilor, mizând pe sfaturi şi din partea investitorilor neincluşi în structură şi care, dincolo de orgolii, pot avansa proiecte, afirmă premierul Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: RazvanChirita/MediafaxFoto)

Premierul a anunţat astăzi componenţa consiliului de consultanţi care îi vor oferi sprijin in privinţa strategiei economice a Executivului.

Din Consiliul Consultativ vor face parte Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, Dragoş Pavăl, proprietarul Dedeman, Radu Timiş, fondatorul Cris Tim, Raul Ciurtin, preşedintele Albalact, Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere, Florin Talpeş, fondatorul companiei Softwin, Mihai Marcu, preşedintele MedLife) sau Gabriel Biriş, consultant fiscal şi partener al firme de avocatură Biriş Goran), Mariana Gheorghe, CEO Petrom, Constantin Stroe, vicepre­şedinte Dacia, Mihai Rohan, preşedintele Carpatcement, Cristian Colţeanu, şeful General Electric România), Dragoş Damian, CEO Terapia Rambaxy, Andrei Caramitru, şeful pe Europa de Est al unei divizii din cadrul McKinsey, Silviu Hotăran, fost şef al operaţiunilor Microsoft în România, Sergiu Manea, vicepreşedinte BCR, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Radu Merica, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Marius Marin, preşedintele Macon Deva, Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Euro­lines, Nicuşor Şerban, proprietarul Agroserv şi vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Produ­cătorilor Agricoli din România, Felix Lucuţar, managing partner al companiei de consultanţă pentru investiţii agroindustriale şi infrastructură rurală Agriculture Capital and Engineering.

Premierul Ungureanu a arătat că Guvernulmai aşteaptă din partea consiliului propuneri pentru creşterea volumului exportului românesc şi colaborarea şi "coabitarea" între companiile româneşti şi cele străine.

"Consiliul constituie în cel mai bun semnal către sfera economic privată, dar în acelaşi timp o propunere de parteneriat şi o solicitare la implicare civică. Obiectivul principal este de a consolida punţile de legătură între politicile economice guvernamentale şi mediul economic, Consiliul se va constitui în prim for de sesizare a impactului deciziilor economice ale Guvernului, ca un sistem de avertizare timpurie. Este un consiliu către care mă îndrept cu speranţa că obţin soluţii şi în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, şi pentru atragerea de fonduri europene. Este un consiliu pentru mediul de afaceri, nu al mediului de afaceri", a spus Ungureanu, în prima reuniune a Consiliului, organizată, marţi, la Palatul Victoria.

"Pentru mine, în jurul acestei mese nu se află afacerile pe care le reprezentaţi, ci în primul rând experienţa în mediul de afaceri. Sunt conştient de riscurile pe care le comport orice listă de participare într-un consiliu, multe dintre orgolii sunt pe deplin justificate şi le acceptăm cu toţii. Listele mai lungi sau mai scurte nu fac niciodată dreptate tuturor, sper că întrebărilor care vor suna «de ce el şi nu eu ?» le vom putea răspunde arătându-le că acest consiliu este deschis tuturor, iar soluţiile bune nu au nevoie de cadrul fix al consiliului", a spus premierul membrilor consiliului.

Consiliul va fi coordonat de Răsvan Radu, preşedintele executiv al Uni Credit Ţiriac Bank, iar Ionel Blănculescu, fost preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Bancare, va fi secretarul acestei structuri.